Τοπογραφικά Στοιχεία

Η αρχαία πόλη της Επιδαύρου αναπτύχθηκε δίπλα στο μοναδικό φυσικό λιμάνι της ανατολικής ακτής της αργολικής χερσονήσου προς τον Σαρωνικό κόλπο. Η θέση αυτή της πόλης είχε ως συνέπεια να στραφεί προς τη θάλασσα και να δημιουργήσει υπερπόντιες σχέσεις.

Τα σημαντικότερα κτίρια που σώζονται στη λεγόμενη «Βυθισμένη Πολιτεία» ανήκουν στους ρωμαϊκούς χρόνους κατά τους οποίους η Αργολίδα, μετά την καταστροφή της Κορίνθου το 146 π.Χ., περιελήφθη στην Provincia Achaia. Χάρη στο κύρος του ιερού του Ασκληπιού αλλά και της επίσκεψης του Αδριανού το 124/5 μ.Χ. η Επίδαυρος επεκτάθηκε από τον κλασικό πυρήνα της και γνώρισε νέα μεγάλη ακμή κατά τη ρωμαιοκρατία.

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

  • 1970: Αεροφωτογράφιση των καταβυθισμένων καταλοίπων υπό την εποπτεία του αρχαιολόγου Χ. Κριτζά
  • 2017: Συνεργατική έρευνα της ΕΕΑ με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα και το Istituto Superiore per la Conservazione ed il Restauro σε ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο In situ conservation of underwater archaeological sites: methods and  case studies.
  • 2018: Συνέχιση της συνεργατικής έρευνας με επικέντρωση στον εντοπισμό και την τρισδιάστατη φωτογραμμετρική αποτύπωση όλων των ορατών κτιρίων του συγκροτήματος της έπαυλης, ενάλια αρχαιολογική ανασκαφή και εργασίες συντήρησης και στερέωσης τοίχων της έπαυλης και πίθων. Θαλάσσιοι βιολόγοι, από ιταλικής πλευράς, μελέτησαν τους θαλάσσιους οργανισμούς που προκαλούν βλάβες στις ενάλιες αρχαιότητες.
  • 2019: Συνέχιση της συνεργατικής έρευνας με ενάλια αρχαιολογική ανασκαφή και εργασίες συντήρησης.
  • 2021: Στα πλαίσια του προγράμματος ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ διενεργήθηκε για πρώτη φόρα έρευνα μεγαλύτερης διάρκειας (3 μήνες) κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί των καταβυθισμένων καταλοίπων στην περιοχή της έπαυλης και της Χερσονήσου “Νησί”, καταγράφηκαν νέα στοιχεία και αποτυπώθηκαν φωτογραμμετρικά τα κατάλοιπα.
Μετάβαση στο περιεχόμενο